Start Köpvillkor Kontakta oss Vanliga frågor Kundservice Om ATRs förlag Om Grimas In English Logga inPjäsbibliotek
Teatersmink
Teaterböcker
Manustips

Manustips från förlaget

Manustips. Folks bästa Dario Fo


Vi betalar inte, vi betalar inte - Politisk fars i helaftonsformat om ekonomisk kris och höga priser. Från1974. Flitigt spelad världen över. 10 karaktärer varav några mycket små.

Inte alla tjuvar kommer för att stjäla - En tidig Dario Fo, från 1958, är denna förvecklingsfars där en tjuv överraskas när mannen i huset kommer hem i sällskap med sin älskarinna. Snart dyker både frun i huset, tjuvens fru, fruns älskare ytterligare en tjuv upp. 7 roller alltså, varav en mycket liten.

En kvinna - i ett samarbete med aktrisen och livskamraten Franca Rame skrev Dario Fo 1978 en serie monologer, varav tre i detta manus finns översatta till svenska; Uppvaknandet, Vi har alla samma historia och En ensam kvinna. En fjärde monolog från detta tillfälle, Medea, finns i stället med i en liten samling av mycket korta texter. Så beställer man den får man några till på köpet då den i sig bara är några sidor lång.

Anarkisten som slängdes ut genom fönstret av en olyckshändelse - Denna politiska komedi skrevs 1970, ett år efter att anarkisten Giuseppe Pinelli föll, eller kastades ut, genom fönstret på en polisstation i Milano och dog. Dario Fo själv hävdar bestämt och med stor ironisk udd i förordet att pjäsen bygger på den sanna historien om anarkisten Salsedo, som på 1920-talet råkade ut för samma öde i USA. Och att förflyttningen av historien till nutid och till Milano bara är till för att göra historien mer dramatisk. 6 roller och två akter.

Manustips. Folks bästa Dario Fo forts.

Daidalos och Ikaros - Enaktare om uppfinnaren Daidalos som blir fånge i sin egen labyrint och sonen Ikaros som vill flyga ifrån världens ondska i stället för att stanna kvar och kämpa. För 1 skådespelare som spelar både far och son.

Den nakne mannen och mannen i frack - ytterligare en tidig fars, i en akt, som driver med ordningsmakten och blottar våra olika samhällspositioner. 1 kvinnlig och 5 manliga karaktärer.

Fyra gyckelspel ur Mistero Buffo - innehåller stycken ur det ”komiska mysteriespel” (Mistero Buffo) som Dario Fo själv turnerade med i hela världen mellan 1969 och 1999. Monologen baserar sig på både bibliska berättelser och folkliga skrönor om Kristus och har både upprört Vatikanen och ansetts bidra till att Dario Fo fick nobelpriset 1997. Innehåller delarna Gycklarens födelse, Bröllopet i Kanaan, Lazarus återuppståndelse och Bonifatius VIII.

Målarna känner ingen längtan - En galen och tokrolig historia från åttiotalet om en änka som vill tapetsera om. En härva av lögner och missförstånd och en djupdykning i kärlekens alla varianter. En akt och 7 - 8 roller.

Manustips. Rasism och främlingsfientlighet
Scenkonst mot rasism och främlingsfientlighet, ett reportage i Teaterforum nr 5 2014 av Kent Hägglund.
Här är de pjäser som nämndes i texten, samt ett par till. Samtliga finns att låna från ATRs förlag.


Det finns många bra pjäser som inte lägger huvudvikten vid främlingshat och rasism, men där man i en uppsättning kan ta fasta på sådana teman. Här är ett par exempel:
Storköpserbjudande vattensmink
Storköpserbjudande vattensmink
Storköpserbjudande vattensmink rabattpris: 1550 kr

Info

LÄNK 2016
LÄNK 2016

Info

Shakespeare: 6 Pjäser
Shakespeare: 6 Pjäser
Shakespeare: 6 Pjäser
av William Shakespeare

Info

Dermavax 60 ml
Dermavax 60 ml
Grimas Derma Wax är ett lätt knådbart, fästande transparent vax för olika masker. Tack vare den smidiga sammansättningen fäster Derma Wax även på mjuka och rörliga delar av huden och fortsätter att vara elastiskt. Bör pudras före sminkning.

Hur du kan göra sår med Dermavax

InfoATR, Box 1194, 721 29 Västerås, tfn 021-470 41 60 (vxl), fax 021-470 41 69, info@atr.nu